Nederlandse journaliste in Turkije vrijgesproken van propaganda

Fréderike Geerdink is door een Turkse rechter vrijgesproken van propaganda. Dat meldt de Nederlandse journaliste zelf via Twitter. Geerdink, die in Turkije woont, werd beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Ze publiceert geregeld over de Koerdische zaak.

De Turkse aanklager had vorige week al de vrijspraak gevraagd, omdat Geerdink op basis van de Turkse antiterreurwet niet kan worden veroordeeld. In het bewijs dat tegen haar is aangedragen, onder meer blog-, Twitter- en Facebookberichten, is namelijk niet opgeroepen tot geweld. Ook Geerdinks advocaat vroeg daarom de vrijspraak.

"Het was toch even spannend", reageert de journaliste kort na de uitspraak. "Ik dacht: straks zeggen ze toch iets anders." Geerdink voelt zich opgelucht en is blij dat ze weer aan de slag kan. "Back to business. Eindelijk. Dit heeft allemaal veel tijd gekost."

De journaliste werd in januari kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan Turkije. Die dreigde daarop het land te verlaten als Geerdink niet direct zou worden vrijgelaten. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft via Twitter laten weten "blij" te zijn met Geerdinks vrijlating.