Opnieuw zwarte man doodgeschoten door agent

In de Verenigde Staten zijn opnieuw beelden opgedoken van een blanke politieman die per ongeluk een ongewapende zwarte man heeft neergeschoten, deze keer na een achtervolging in Oklahoma. De agent is aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag.

De 73-jarige agent Robert Bates maakt deel uit van de reservepolitie, hij werkte op vrijwillige basis bij de politie. Op 2 april achtervolgde hij de 44-jarige Eric Harris, die verdacht werd van illegale wapenhandel.

De agent wilde op een bepaald moment zijn taser gebruiken om de verdachte in bedwang te houden, maar greep per ongeluk naar zijn wapen en schoot de man neer. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis.

Op de camerabeelden van het incident is te horen hoe de agent verwonderd uitroept dat hij de man heeft neergeschoten. De agent is nu aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag. Hij riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar. In deze zaak rijst vooral de vraag waarom een vrijwillige agent aan een risicovolle operatie mocht deelnemen.

Protest

Het is het zoveelste geval van een blanke agent die een zwarte man neerschiet en de tweede keer in één week tijd dat beelden van een fataal incident in de media opduiken.

Vorige week werd een zwarte man doodgeschoten door een agent in South Carolina. Daarna brak er heel wat protest uit, protest dat eigenlijk nooit is gestopt sinds de grote demonstraties na de dood van een zwarte ongewapende tiener in Ferguson vorige zomer.