Tegenvallende cijfers voor Chinese economie

China heeft de afgelopen maand fors minder uit- en ingevoerd dan verwacht. In vergelijking met maart vorig jaar daalde de export met 14,6 procent, terwijl er 12,7 procent minder werd geïmporteerd. Daarmee had China een handelsoverschot van 2,76 miljard euro.

De tegenvallende cijfers zijn een gevolg van de dalende vraag, zowel in het buiten- als binnenland. Tegelijk speelt ook de sterke dollarkoers in het nadeel van de Chinezen. Toch hadden analisten en de Chinese overheid een groei verwacht van de export.

Groeivertraging

De groeicijfers worden pas woensdag bekendgemaakt, maar naar verwachting zal de Chinese economie het afgelopen kwartaal 7 procent gegroeid zijn in vergelijking met de eerste 3 maanden van 2014. Dat zou de kleinste groei zijn sinds 2009.

Op het Volkscongres, begin maart, had China de verwachtingen al getemperd omdat men de bui al zag hangen. Na jaren van enorme groei, met een piek van 14,2 procent in 2007, noemde premier premier Li Kiqiang een gestage groei van om en bij de 7 procent het “nieuwe normaal”.

Ook de Wereldbank heeft de groeivooruitzichten voor China en de hele Aziatische regio aangepast. Voor China gaat de Wereldbank nu uit van een groei van 7,1 in plaats van 7,2 procent voor dit jaar.

Maatregelen

Verwacht wordt dat de Chinese overheid bijkomende maatregelen zal treffen om de economie weer aan te zwengelen.

Zo wordt verwacht dat China nog meer geld zal pompen in de export terwijl het op binnenlands vlak onder andere de vastgoed- en arbeidsmarkt zal ondersteunen.

Meest gelezen