Vader Le Pen trekt zich terug voor verkiezingen

Jean-Marie Le Pen heeft aangekondigd dat hij niet zal opkomen bij de departementale verkiezingen van december in Frankrijk. De 86-jarige politicus trekt zich terug na de aanvaring vorige week met zijn dochter Marine.
JS 1

Marine Le Pen nam vier jaar geleden het roer over van haar vader als voorzitter van het Front National. Sindsdien wil ze de scherpe kantjes van het extreemrechtse partij-imago vijlen en dat levert haar electorale winst op. Maar dochter Le Pen vindt dat uitspraken van haar vader de beweging schade berokkenen.

Vorige week vond ze kennelijk dat de maat vol was en kondigde ze aan dat ze een tuchtprocedure opstart tegen haar vader omdat hij onder andere de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog “een detail in de geschiedenis” noemt. Ze drong er ook op aan dat haar vader zich geen kandidaat zou stellen voor de lokale verkiezingen van eind dit jaar.

Schade

Na dat nieuws, eind vorige week, hield vader Jean-Marie zich nog even op de vlakte, maar vandaag maakte hij bekend dat hij niet zal opkomen bij de departementale verkiezingen in december.

Vader Le Pen zou op de lijst staan in het departement Paca (Provence-Alpes-Vôte d'Azur), maar tegen Le Figaro heeft hij verklaard dat hij daar nu van afziet omdat hij het niet op zijn geweten wil hebben dat de beweging door hem schade zou ondervinden, zoals zijn dochter suggereerde.

Volgens Le Pen is zijn besluit er niet gekomen onder druk van zijn dochter, al vindt hij dat hijzelf  "de beste kandidaat voor het FN zou zijn".

Le Pen stelt nu voor dat zijn kleindochter Marion zijn plaats op de kieslijst inneemt.

Jean-Marie Le Pen is de oprichter van het Front National en is erevoorzitter van de partij. Hij zit ook nog in het Europees Parlement.