Was mysterieuze duikboot in Zweden gewone burgerboot?

De mysterieuze onderzeeër die in oktober vorig jaar in Zweedse wateren zou zijn gespot, was geen buitenlandse duikboot zoals aanvankelijk werd gedacht, maar een gewone burgerboot. Dat zegt althans een admiraal van het Zweedse leger. Mysterie opgelost, denk je dan. Niet zo voor de man die foto's nam van de boot. Hij - zelf een gepensioneerde marinier - blijft overtuigd van wat hij gezien heeft.
Vijf dagen lang zocht de Zweedse marine naar de "duikboot".

Het Zweedse leger voerde in oktober vorig jaar een opmerkelijke zoekactie uit in de Oostzeewateren, voor de kust van Lindingö. Het leger had naar verluidt twee keer signalen opgevangen van een onderzeeër, en zocht naar eigen zeggen naar "buitenlandse onderwateractiviteit".

Bij de zoekactie werden mijnenvegers, oorlogsschepen, helikopters en zo'n 200 soldaten ingezet. Genoeg voer voor speculatie in de Zweedse en internationale pers. De operatie herinnerde namelijk aan de spanningen uit de laatste jaren van de Koude Oorlog, toen de Zweedse zeemacht regelmatig jacht maakte op verdachte duikboten in territoriale wateren. Hier en daar werd dan ook gezegd dat het om een Russische onderzeeër zou gaan.

Witte burgerboot

Na een kleine week zette de Zweedse marine de zoekactie stop, zonder resultaat. Het mysterie bleef. En de geruchten over buitenlandse schending van de Zweedse soevereiniteit ook. De Zweedse premier Stefan Löfven verklaarde zelfs dat er duidelijk bewijs was dat een kleine onderzeeër illegaal de Zweedse wateren betreden had.

Een gepensioneerde marineofficier nam destijds foto's van de mysterieuze boot. Uit onderzoek is nu gebleken dat het om een tien meter lange witte burgerboot ging, de "Time Bandit", vertelde admiraal Anders Grenstad aan Zweedse media.

Kleurenblind

Het einde van alle speculaties en geruchten? Niet meteen. De eigenaar van de burgerboot verklaarde namelijk dat de foto niet op de plek genomen is die de marine aangaf. Hij zou ook geen contact met de marine hebben gehad.

De gepensioneerde marineofficier blijft ook overtuigd van wat hij gezien heeft. "Het zou betekenen dat zowel mijn vrouw als ik kleurenblind is. "Time Bandit" heeft een compleet andere vorm dan een duikboot. Ik heb de duikboot boven water gezien: de boeg, de achtersteven en de toren", vertelde Sven Olof Kivman aan de Zweedse krant Dagens Nyheter. Volgens hem was de boot die hij zag 20 à 30 meter lang.

Ook admiraal Grenstad blijft er overigens bij dat er een "invasie" is geweest. Het Zweedse leger liet afgelopen weekend verstaan dat het incident nog steeds onderzocht wordt. Later in het voorjaar zou dat onderzoek afgerond worden. Afwachten dus of er alsnog iets boven water komt.