Wereldwijde militaire uitgaven licht gedaald in 2014

De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2014 licht gedaald in vergelijking met 2013, met 0,4 procent. In totaal werd nog altijd 1.776 miljard aan defensie besteed, zo blijkt uit een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). Vooral China, Rusland en Saudi-Arabië hebben afgelopen jaar hun militaire budget opgeschroefd.

Ondanks een daling van 6,5 procent, blijven de VS met grote voorsprong het land dat het meeste geld besteedt aan defensie: 610 miljard dollar. De VS zijn daarmee goed voor zowat een derde van de wereldwijde uitgaven. Het bedrag ligt ook drie keer hoger dan dat van China, de nummer twee in de ranglijst.

China voerde de uitgaven in 2014 wel op met 9,7 procent, tot naar schatting 216 miljard dollar. Het als derde gerangschikte Rusland verhoogde zijn militaire uitgaven dan weer met 8,1 procent, tot 84,5 miljard dollar. Dankzij een stijging met maar liefst 17 procent (deels te verklaren door de hogere olie-inkomsten), staat Saudi-Arabië nu op de vierde plaats met 80,8 miljard dollar.

De top tien wordt vervolledigd door Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Duitsland, Japan en Zuid-Korea, zo blijkt uit de ramingen van het Zweedse vredesinstituut.

Nog volgens het Sipri is Afrika de regio die met 5,9 procent de grootste stijging liet optekenen. Daarna volgt het Midden-Oosten met 5,2 procent, al ontbreken voor die regio wel cijfers van meerdere landen, waaronder Qatar, Syrië en Iran. In West- en Centraal-Europa is er sprake van een daling met bijna 2 procent.