Wilders spreekt Pegida in Dresden moed in

Geert Wilders, de leider van de Nederlandse islamofobe partij PVV, heeft in Dresden zo'n 10.000 betogers toegesproken. De organisatoren van de anti-islambeweging Pegida hadden 30.000 betogers verwacht, maar zelfs de komst van Wilders heeft die verwachtingen niet kunnen inlossen. Wilders herhaalde zijn intussen bekende discours tegen de islam.

"Onze cultuur is de beste cultuur. Immigranten moeten onze waarden en normen aannemen en niet andersom", hield Wilders zijn publiek voor.

Hij zei dat hij geen moslimhater is, maar dat Europa het gevaar van de islam onderschat. "De meeste van onze politici, vertegenwoordigers van de media en de kerken sluiten hun ogen voor het gevaar van islamisering. Wij haten niemand, vechten voor onze vrijheid en hebben daarom een probleem met de islam. Maar we haten geen moslims."

Wilders verwees naar de aanslagen in Kenia, Parijs en Kopenhagen en vindt dat Duitsland "niet genoeg kan worden gewaarschuwd tegen islamisering". Net als eerder in het Nederlandse parlement zei hij: "niet alle moslims zijn terroristen, maar de meeste terroristen zijn moslim."

Eerder op de dag waren een 3.000-tal tegenbetogers in Dresden. Een politiemacht van ruim 1.500 agenten moest de twee groepen uit elkaar houden. Er stonden ook waterkanonnen klaar, maar die waren niet nodig. Twaalf mensen zijn gearresteerd.