"Eurozone blijft aanmodderen inzake groei"

Het Internationaal Muntfonds verwacht niet dat de economische groei van de eurozone snel gaat aantrekken. Opvallend is ook dat India de andere groeilanden inclusief China gaat overvleugelen.

In zijn World Economic Outlook schat het IMF de groei in de eurozone dit jaar op 1,5 procent en volgend jaar op 1,6 procent. Wel denkt het IMF dat het risico op een nieuwe recessie in de eurozone nu kleiner is dan eerst gevreesd. 

Wel waarschuwt IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard dat een nieuwe crisis over de Griekse schulden de financiële markten wel gevoelig zou kunnen verstoren. Hij raadt de lidstaten van de eurozone ook aan om meer te investeren in infrastructuur en pleit voor meer structurele hervormingen en een stabiele bankensector.

Voor België zou dat respectievelijk 1,3 en 1,5 procent zijn, minder dan het gemiddelde van de eurozone en minder dan eerst geraamd.

India overvleugelt China

Wereldwijd verwacht het IMF dit jaar een groei van 3,5% tegenover 3,4% vorig jaar. De Verenigde Staten zouden dit en volgend jaar een groei van 3,1% optekenen.

Het meest opvallend is echter dat India de andere groeilanden zou overvleugelen met een geschatte groei van 7,5 procent. In China zou de groei zelfs onder de 7 procent terugvallen.

De Russische economie zou dit jaar met 3,8 procent krimpen en volgend jaar met 1,1 procent. Het IMF waarschuwt ook de buurlanden en voormalige Sovjetrepublieken dat die de gevolgen van de recessie in Rusland zullen ondervinden.

In Oekraïne zou de terugval dit jaar 5,5 procent bedragen, maar volgend jaar zou Kiev een groei van 2 procent kennen. Het IMF neemt deel aan een financiële reddingsoperatie voor Oekraïne. 

AP2013