"Langdurig gebruik slaapmiddelen verhoogt risico op vallen bij senioren"

Naar aanleiding van de week van de valpreventie, waarschuwt organisator Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV), ervoor dat langdurig gebruik van slaapmiddelen het risico op een valpartij bij ouderen verdubbelt. Het EVV roept senioren daarom op over dit middelengebruik te praten met de arts of apotheker.

Een op de drie thuiswonende ouderen in Vlaanderen valt minstens één keer per jaar. In de woonzorgcentra loopt dit op tot zeventig procent. Eén op de drie thuiswonende ouderen slaapt met een slaappil. In de woonzorgcentra loopt dit op tot meer dan de helft. EVV waarschuwt ervoor dat langdurig gebruik van slaapmiddelen verschillende nadelen heeft waaronder een verdubbelde kans op valpartijen met vaak breuken tot gevolg. Slaapmiddelen werken overigens slechts voor een korte periode.

Tijdens de week van de valpreventie organiseren een achthonderdtal initiatiefnemers in woonzorgcentra, lokale besturen, lokale dienstencentra en seniorenvereningingen in Vlaanderen tal van activiteiten om valpreventie bespreekbaar te maken en zowel ouderen als professionelen aan te zetten tot actie. De week is een jaarlijks weerkerend initiatief van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen in samenwerking met de LOGO's Vlaanderen (Lokaal Gezondheidsoverleg) en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie.