"Meer wapens terugtrekken uit Oost-Oekraïne"

Rusland en Oekraïne zijn overeengekomen om meer zware wapens terug te halen uit het oosten van Oekraïne. Dat is gezegd na afloop van een vergadering van de Buitenlandministers van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland in Berlijn. De opflakkering van het geweld baart de internationale gemeenschap zorgen. Als er geen verdere stappen ondernomen worden, blijft het akkoord van Minsk dode letter, zo klinkt de waarschuwing.
AFP ImageForum
Buitenlandministers Laurent Fabius, Pavlo Klimkin, Frank-Walter Steinmeier en Sergej Lavrov

Twee maanden geleden werd in de Wit-Russische stad Minsk een akkoord gesloten over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne, een gebied waar pro-Russische activisten strijden tegen het gezag in Kiev en voor de aansluiting bij Rusland. Een recente opflakkering van het geweld baart de internationale gemeenschap zorgen. Zo is onlangs zwaar gevochten nabij de luchthaven van de stad Donetsk. De voorbije dagen is het ook opnieuw onrustig in de buurt van de strategische havenstad Marioepol.

"Erg lange, erg moeizame gesprekken"

De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland hebben gisteren vergaderd in de Duitse hoofdstad Berlijn. Na afloop kwam er een gemeenschappelijke verklaring waarin opnieuw opgeroepen wordt om alle geweld in de regio te stoppen, zoals het Minsk-akkoord voorschrijft. In het oog springend is het akkoord over een gemeenschappelijke oproep om meer soorten zware wapens terug te trekken.

"Van belang gezien de recente escalatie van het geweld in het gebied is dat we overeengekomen zijn om niet alleen door te zetten met de terugtrekking van zware wapens, maar ook om andere soorten wapens in de deal te betrekken", zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (kleine foto). "Ook onder meer tanks en gepantserde voertuigen zullen worden teruggehaald."

Dat lijkt goed nieuws, maar Steinmeier waarschuwt ook. "Het was opnieuw een erg lange, erg moeizame discussie die controversiële onderwerpen aanhaalde. De meningsverschillen tussen Kiev en Moskou zijn ook nog eens duidelijk geworden. "Iedereen is zich ervan bewust dat er nog een lange weg afgelegd moet worden". Steinmeier wees erop dat zonder verdere vooruitgang het akkoord van Minsk dode letter dreigt te worden.

AFP ImageForum

"Politieke oplossing voorbereiden"

In de gemeenschappelijke verklaring wordt ook gepleit voor een versterking van de OVSE-waarnemers in de regio. De partijen in het conflict zouden een politieke oplossing moeten voorbereiden. Onder toezicht van de contactgroep zou werk gemaakt moeten worden van onder meer dringende humanitaire hulp voor de bevolking, stappen rond de wederopbouw en de voorbereiding van de lokale verkiezingen in Oost-Oekraïne.

De gesprekken met de vier Buitenlandministers komen op de vooravond van de G7-top in Lübeck, Duitsland, waar ook over de kwestie-Oekraïne gepraat zal worden. De Russische minister Sergej Lavrov zal daar echter niet aanwezig zijn.

Meest gelezen