"Weinig betalen voor energie in Brussel"

Particulieren betalen in Brussel minder voor gas en elektriciteit dan in veel andere Europese hoofdsteden. Dat blijkt uit internationaal onderzoek.

Het gespecialiseerde Finse onderzoeksbureau VaasaETT stelde samen met de Oostenrijkse en Hongaarse een ranking op van de gas- en elektriciteitsprijzen in 23 Europese hoofdsteden. Ze vergeleken de prijzen voor gas en elektriciteit in de afgelopen maand maart, heffingen inbegrepen, op twee manieren: eerst gewoon in eurocent, dan gecorrigeerd naar de lokale levensduurte.

Uit die cijfers blijkt de Brussel zowel voor elektriciteit als voor gas onder het Europese gemiddelde zit in de twee berekeningswijzen. In de berekening volgens de lokale levensduurte zit Brussel zelfs bij de drie of vier goedkoopste steden.

Elektriciteit

 • Prijs in eurocent
  De Europese gemiddelde elektriciteitsprijs bedraagt 18,10 eurocent per kilowattuur. Brussel is met 17,39 eurocent per kilowattuur een mooie middenmoter in de Europese hoofdsteden (13e plaats)
 • Prijs naar levensduurte
  Het Europese gemiddelde bedraagt hier 20,29 eurocent per kilowattuur. Brussel bengelt onderaan met 13,04 eurocent per kilowattuur. Daarmee is het de op drie na goedkoopste van de 23 Europese hoofdsteden.

Aardgas

 • Prijs in eurocent
  De Europese gemiddelde gasprijs bedraagt 7,13 eurocent per kilowattuur. Brussel is met 6,15 eurocent per kilowattuur een middenmoter in de Europese hoofdsteden (14e plaats).
 • Prijs naar levensduurte
  Het Europese gemiddelde bedraagt hier 7,97 eurocent per kilowattuur. Brussel bengelt onderaan met 5,46 eurocent per kilowattuur. Daarmee is het de op twee na goedkoopste van de 23 Europese hoofdsteden.

De studie bekeek alleen de prijzen voor de hoofdstad Brussel. In Vlaanderen is de aardgasprijs nog goedkoper, maar elektriciteit is dan weer duurder. Dat komt door onder meer de subsidies voor zonnepanelen.