Antwerpse politie krijgt "snelle respons team"

Vanaf 1 september krijgt de Antwerpse politie een zogenoemd "snelle respons team" (SRT). Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) gaat het om een speciaal bewapend team dat de klok rond op pad zal zijn en tussenbeide zal komen bij incidenten met vuurwapens.

Het SRT moet de lacune opvangen tussen de gewone ploegen politieagenten en het Bijzonder Bijstandsteam (BBT), de zogenoemde bottinekes. "Die BBT is pas een half uur na de feiten echt ter plaatse", zegt Bart De Wever. "Dat is te lang als iemand heel veel slachtoffers wil maken."

"Er zullen drie mensen de klok rond altijd op het terrein zijn", licht De Wever toe. "Ze krijgen in concreto zwaardere wapens. Als je tegen een kalasjnikov moet kunnen optreden, moet je met gelijkaardige wapens op het terrein komen." Daarnaast krijgen de agenten van het SRT ook andere vesten en ballistische helmen. "Ze worden opgeleid om met bijzondere geweldsituaties om te gaan."

"Het is de politie die het team uitstuurt", verduidelijkt Sven Lommaert, woordvoerder van de Antwerpse politie. "Het is de radiokamer die zal beslissen of die mensen moeten worden ingezet."

Bart De Wever geeft toe dat de criminaliteit in de Scheldestad daalt. "Wat we wel zien, is dat de kalasjnikov zijn opwachting heeft gemaakt in het criminele en het terroristische milieu", zegt De Wever. De concrete aanleiding om in Antwerpen met een SRT te starten waren de aanslagen in Parijs, meer bepaald de koelbloedige executie van een politieagent.

"Zinvol voor grote steden"

"Ik denk dat dit voor de grote steden bijzonder zinvol is", reageert criminoloog Brice De Ruyver van de UGent. "Nu merken we dat de grote steden vaak een beroep doen op een Bijzonder Bijstandsteam bij mogelijke risicosituaties. Zo'n BBT-team is eigen lijk opgeleid voor echte risicosituaties, als er een groot risico is op vuurwapengebruik of zwaar geweld."

Volgens De Ruyver is er inderdaad nood aan een soort tussencategorie en beantwoordt het Antwerpse SRT-team daaraan. "Je moet weten dat in onze steden, zeker in onze grote steden, bepaalde personen gelieerd zijn aan de georganiseerde misdaad of anderen uit een conflictgebied komen en een cultuur van wapengeweld hebben."

Dat laatste houdt een risico in. "Onze gewone interventieagenten komen daardoor vaak in situaties waarvoor ze onvoldoende getraind en opgeleid zijn."

Het Antwerpse SRT is geen unicum. In Brussel bestaat al sinds 1965 de Anti-Overval Brigade (AOB), een team dat in zwarte patrouillewagens 7 dagen op 7 patrouilleert en tussenbeide komt bij zogenoemde risico-interventies.