Belgische loonlasten zijn hoogste van westerse industrielanden

De Belgische loonlasten zijn nog altijd de hoogste van alle westerse industrielanden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de OESO. In België betaalt een alleenstaande werknemer ruim 55 procent belastingen en sociale bijdragen. Het gemiddelde voor alleenstaanden in de westerse industrielanden is 36 procent.

In buurland Duitsland bedraagt de loonlast voor een alleenstaande bijna 50 op 100, in Frankrijk ruim 48 en in Nederland 38. Opvallend is wel dat de loonlasten de voorbije vijftien jaar twee keer zo snel gedaald zijn in België.

Het gaat om een vermindering met anderhalf procent voor alleenstaanden en twee procent voor een gezin met kinderen. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is een nieuwe tax shift nodig om de belasting op arbeid te verminderen.