Brusselse stadscentrum vroeger dan gepland verkeersvrij

Deze zomer wordt een belangrijk deel van de Brusselse binnenstad verkeersvrij. De wijziging, die oorspronkelijk gepland was voor 18 juli, zou nu al bij het begin van de zomervakantie ingaan. De exacte lanceringsdatum wordt volgende week maandag bekendgemaakt.
ImageGlobe

Om in Brussel de op één na grootste verkeersvrije zone van Europa aan te leggen, zijn heel wat ingrepen nodig. Naast het voorbereiden van nieuwe markering en straatsignalisatie, worden momenteel heel wat voetpaden bijgewerkt voor de doorgang van bussen op de gewijzigde buslijnen. Ook nieuwe haltes worden voorzien.

Volgens schepen van Mobiliteit en Openbare Werken van de stad Brussel Els Ampe (Open VLD) ziet het ernaar uit dat de acht maanden durende testfase, die eerst op 18 juli zou ingaan, vervroegd wordt. De exacte datum zal ze aanstaande maandag bekendmaken op een gezamenlijke persconferentie van de stad Brussel, de MIVB en het Brusselse Gewest. Dan krijgt de pers ook de simulaties te zien die aangeven welke wegen het extra verkeer zullen verwerken.

Van zodra de testfase ingaat, zijn de straten die op de kaart van de "comfortzone" in het lichtroze staan aangeduid verkeersvrij, behalve voor leveringen, vervoer van mensen die slecht te been zijn en garagehouders. De parkeerplaatsen in de Zuidlaan en de Anspachlaan mogen dus niet meer gebruikt worden. De zones in het donkerroze blijven toegankelijk voor het plaatselijk verkeer. De heraanleg van de straten zou pas in december van start gaan.

"We zitten al sinds december elke week samen met het Gewest en de MIVB om de noodzakelijke wijzigingen op te volgen", zegt Els Ampe. Volgens de schepen is die samenwerking een primeur: "Vroeger stelde één overheid de plannen op en gaf de andere een advies. Nu doen we alles van bij het begin samen."