Dwergplaneet Ceres geeft mysteries niet prijs

De Amerikaanse sonde Dawn is op 6 maart in een baan rond de dwergplaneet Ceres gekomen, maar het hemellichaam blijft meer raadsels dan ophelderingen opleveren, zo bleek op een wetenschappelijke conferentie in Wenen.
2007 AP

Ceres is het grootste object in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter, en draait in 4,61 jaar rondom onze ster.

Tijdens de nadering van Dawn trokken twee heldere vlekken op Ceres reeds de aandacht van de wetenschappers en ook het grote publiek. Maar wat ze zijn, is nog steeds niet duidelijk. Vlek Spot-1 lijkt kouder te zijn dan zijn omgeving, wat voor Spot-5 niet het geval is. Verrassend genoeg verdwijnt Spot-5 ook op thermische beelden.

Ceres lijkt ook niet op zijn buur Vesta, die in 2011 en 2012 al bezoek kreeg van de 473 miljoen dollar kostende Dawn. Zo is Ceres veel somberder en zijn er minder kraters dan verwacht na de observaties van Vesta.

Of de hypothese klopt dat Ceres een embryonale planeet zou zijn die nooit volwassen is geworden, is ook nog niet geweten.