Europese Commissie beschuldigt Google van machtsmisbruik

De Europese Commissie heeft het Amerikaanse internetbedrijf Google beschuldigd van misbruik van zijn machtspositie bij internetdiensten. Margrethe Vestager, de Deense commissaris voor Mededinging, opent tegelijk een nieuw onderzoek naar Googles mobiel besturingssysteem Android. Er hangt het bedrijf een miljardenboete boven het hoofd.

Verschillende kranten, waaronder New York Times, Financial Times en Wall Street Journal kondigden gisteren aan dat de Europese Commissie Google zou beschuldigen van machtsmisbruik. Dat is vanmiddag ook gebeurd.

Google zou bij zoekopdrachten de resultaten van zijn rivalen benadeeld hebben, terwijl het zijn eigen diensten extra in de kijker plaatst. Volgens de Commissie zou er sprake zijn van misbruik van hun machtspositie.

Google heeft in Europa met zijn zoekmachine een marktaandeel tot 90 procent. Het Amerikaanse bedrijf beloofde al toegevingen, maar die bleken uiteindelijk, na protest van de concurrentie, niet ver genoeg te gaan. Er hangt het bedrijf een miljardenboete boven het hoofd. Eerder moest ook Microsoft al 2 miljard euro ophoesten na een anti-trustonderzoek.

Extra onderzoek naar besturingssysteem Android

De Europese Commissie heeft ook aangekondigd dat er een bijkomend onderzoek wordt opgestart naar Android, het besturingssysteem voor smartphones van Google. Dat zei Margrethe Vestager, de Deense commissaris voor Mededinging.

Vestager vermoedt dat Google zijn dominante marktpositie op die manier hanteert dat het de concurrentie belemmert en de consumenten schaadt. Het is nu aan Google om de Commissie van het tegendeel te overtuigen. "Google kan zijn diensten aanpassen of Google kan beboet worden", aldus Vestager.

De mededeling van Vestager is nog niet de formele conclusie van haar onderzoek. Ook het onderzoek naar Android heeft te maken met mogelijk machtsmisbruik. Vestager en de Commissie gaan na of Google de ontwikkeling van rivaliserende mobiele besturingssystemen, apps en diensten heeft gehinderd.

Google heeft nog geen commentaar gegeven, maar er zou wel een interne memo verspreid zijn waarin gemeld wordt dat het bedrijf verwacht dat de Commissie een lijst zal doorgeven met opmerkingen over de manier waarop zoekresultaten getoond worden.