Forse stijging boetes illegale bedrijfssoftware

De kosten die Belgische bedrijven moesten ophoesten wegens het gebruik van illegale software is in 2014 met 56 procent gestegen. Dat meldt BSA|The Software Alliance. Volgens de belangenvereniging van de softwareproducenten wordt 24 procent van de bedrijfssoftware in België zonder licentie gebruikt.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Een stijging met 56 procent ten opzichte van 2013 dus, al werd dit een beetje scheefgetrokken door enkele grote dossiers. Zo was er één Belgisch bedrijf dat 195.000 euro moest betalen wegens het gebruik van illegale software. Het aantal uitgevoerde beslagen wegens illegale computerprogramma's bleef constant.

Volgens Patrick Viaene, manager antipiraterij bij Microsoft en actief bij BSA België, zijn er nog steeds een heleboel ondernemingen die zonder de nodige licenties software gebruiken en "die voor een stevig bedrag tegen de lamp kunnen lopen".

Hoeveel het totale kostenplaatje voor alle Belgische bedrijven bedraagt, deelt de BSA niet mee: "een groot bedrag", klinkt het. Wanneer een bedrijf betrapt wordt, moet het tweemaal de commerciële waarde van het product betalen als schadevergoeding.

Voorts blijkt uit het jaarlijkse interne rapport van BSA dat bedrijven in de textiel- en bouwsector het vaakst illegale software gebruiken. Een van de redenen is dat bedrijven in die sectoren relatief veel en specifieke software gebruiken, aldus Viaene. De autoverkoopsector volgt op de derde stek.