Invoer van stroom deze winter verviervoudigd

De voorbije winter, van november tot en met februari, werd ongeveer een kwart van de elektriciteit in ons land ingevoerd uit het buitenland. Dat is ongeveer vier keer zoveel als in de winter daarvoor. De cijfers komen van Synergrid, de federatie van netbeheerders.
A2012

Het totale elektriciteitsverbruik in België lag tijdens de wintermaanden op hetzelfde niveau als vorige winter, aldus Synergrid. Maar omdat verschillende kernreactoren stillagen, moest er veel meer elektriciteit worden ingevoerd. "Het netto-invoersaldo bedroeg gemiddeld 24,7 procent van het totale verbruik, bijna vier keer meer dan een jaar geleden", zei de woordvoerster van Synergrid. Volgens de woordvoerster kunnen we nog meer stroom invoeren, maar de invoercapaciteit is niet onbeperkt.

In maart vorig jaar vielen de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 uit door scheurtjes in de reactorvaten, en ook Doel 4, die in augustus na een sabotagedaad was stilgelegd, was een deel van de winter (tot midden december) onbeschikbaar. Midden februari werd dan weer kernreactor Doel 1 na veertig jaar van het net gekoppeld, in afwachting van een eventuele verlenging van de levensduur van de reactor.

De perikelen met de verschillende kernreactoren uiten zich ook in de cijfers over het aardgasverbuik. Gasgestookte elektriciteitscentrales worden immers ingezet om de lagere nucleaire productie op te vangen. Het gasverbruik in de elektriciteitscentrales lag de voorbije winter een kwart hoger dan vorige winter. In februari verbruikten de gasgestookte elektriciteitscentrales zelfs 63,1 procent meer aardgas dan in februari 2014.