Meer dan 2.000 mensen willen naamsverandering in 2014

In 2014 openden 2.143 mensen een dossier om hun naam, voornaam of beide te laten veranderen. Dat meldt de Federale Overheidsdienst Justitie. De meeste aanvragen (1.037) gingen over de verandering van de achternaam, gevolgd door de voornaam (897) en voor- én achternaam (209).

Iemand die zijn naam wil laten veranderen, moet daarvoor "ernstige redenen", bijvoorbeeld van familiale, persoonlijke, sociaal-historische of administratieve aard, hebben. De minister van Justitie bekijkt elk geval apart. Wanneer een aanvraag wordt geaccepteerd, kost een verandering van de familienaam 49 euro per begunstigde. De verandering van een voornaam kost 490 euro. In bepaalde gevallen, zoals hatelijke en belachelijke voornamen of minimale aanpassingen, kan de prijs worden verlaagd.

"Voor een voornaamsverandering zijn de meest voorkomende redenen een vreemdklinkende voornaam, een voornaam die aanleiding geeft tot verwarring, het toevoegen van een leesteken of een belachelijke voornaam. Voor een verandering van een familienaam zijn dat aanpassing van de naam na erkenning, aanpassing van de naam na adoptie, het hebben van twee nationaliteiten en een belachelijke familienaam", klinkt het bij de Dienst Naamsveranderingen.

Zo werden in het verleden al namen als "Mohammad", "Locorotondo" en "Dauletmurzayev" "gebelgiceerd" tot "Devolder", "Wuyts" en "Daul". Ook worden er jaarlijks namen veranderd die dezelfde zijn als die van criminelen, zoals "Dutroux" of "Pandy" en lieten de afgelopen jaren mensen met familienamen als "Calcoen", "Doms", "Tóth" of "Poep" hun naam veranderen.

In totaal werden vorig jaar 1.343 dossiers behandeld. Hoeveel dossiers goedkeuring kregen, kon de FOD niet melden.