Mobiel vaccinatieteam moedigt inentingen aan

De Vlaamse overheid start een mobiel team op om inentingen aan te moedigen, vooral tegen mazelen. In ons land zijn bijna alle baby's ingeënt tegen de mazelen, maar bij adolescenten is dat niet het geval. Het mobiel team moet ook moeilijk bereikbare groepen meer aanspreken. Dat schrijft De Morgen.
SCIENCE PHOTO LIBRARY

Ondanks de hoge vaccinatiegraad is er in Vlaanderen nog steeds een kleine groep mensen die niet of onvoldoende gevaccineerd zijn. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid wil een mobiel team het veld insturen om die moeilijk bereikbare doelgroepen te sensibiliseren. Ook zullen ze ingezet worden om in te grijpen waar een epidemie uitbreekt.

De opdracht werd onlangs gegund aan het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in Antwerpen. Het team bestaat uit een geneesheer en een verpleegkundige. "Er zijn verschillende groepen die nog ondergevaccineerd zijn, die we misschien ook niet goed kennen. De bedoeling is hen toch specifiek te gaan benaderen", zegt Geert Top. Dat kan bijvoorbeeld in scholen zijn waar geen CLB actief is, in asielcentra, of bij de joodse of de zigeunergemeenschap.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid start ook een campagne om jongvolwassenen, tussen 20 en 45 jaar, aan te sporen hun mazelenvaccinatie te checken. De beschermingsgraad ligt in deze leeftijdscategorie met 75 à 85 procent te laag. De sensibiliseringscampagne loopt tijdens de Vaccinatieweek van 20 april.