Nokia praat over overname Alcatel-Lucent

De Finse groep Nokia onderhandelt over de overname van de kwakkelende Amerikaans-Franse telecomgigant Alcatel-Lucent. De Franse regering zou de deal niet ongenegen zijn. Voor Nokia zou dat een nieuwe start betekenen.

Nokia zelf heeft de onderhandelingen bekendgemaakt. Vanavond is er in Parijs overleg geweest tussen de toplui van Nokia en Alcatel-Lucent en de Franse president François Hollande.

Na afloop wilden de CEO's van Nokia en Alcatel-Lucent geen commentaar kwijt, maar de Franse regering -die zich graag mengt in dat soort overnames- zou de deal niet ongenegen zijn.

Volgens de Franse minister van Economie Emmanuel Macron zou de overname van Alcatel-Lucent door Nokia leiden tot "een grote Europese kampioen" en zouden er in Frankrijk geen banen verloren gaan. Een eventuele overname past zo in de traditionele strategie van de Franse overheid die enkele jaren geleden ook al met de grote trom tussenbeide kwam bij de overname van die andere Franse industriële groep Alstom door het Amerikaanse concern General Electric. 

Nieuw Nokia in de maak?

Voor Nokia zou de overname een nieuwe start betekenen. Het bedrijf begon in 1865 als een papierproducent en groeide in de jaren 60 in de sector van de huiselektronica zoals tv's. In de jaren 90 vormde Nokia zich vooral om tot een producent van gsm's en smartphones, maar het werd de voorbije jaren in die sector in het nauw gedreven door Apple en Samsung. Vorig jaar werd de afdeling mobiele telefoons voor 5,4 miljard euro verkocht aan Microsoft.

Alcatel-Lucent ontstond in 2006 door een fusie, maar het is geen gelukkig huwelijk geworden. De groep stapelde miljarden aan verliezen op en twee jaar geleden kondigde Alcatel-Lucent aan dat het 10.000 banen zou schrappen.

Volgens analisten wil Nokia met Alcatel-Lucent een grote speler worden in telecomnetwerken naast Ericsson uit Zweden en Huawei uit China.