Obama wil Cuba schrappen van zwarte lijst

De Amerikaanse president Barack Obama wil Cuba schrappen van de lijst van landen die terrorisme sponsoren. Volgens het Witte Huis heeft hij een voorstel in die zin ingediend bij het Congres, het Amerikaanse parlement.

Cuba is een van de vier landen die op de zwarte lijst staan, naast Iran, Soedan en Syrië. Dat het land van de lijst wordt geschrapt, wordt door waarnemers beschouwd als een belangrijke stap.

Eind vorig jaar kondigde Obama aan dat hij de relaties met Cuba wilde normaliseren. Vorig weekend had hij zelfs een gesprek met zijn Cubaanse ambtsgenoot Raúl Castro, in de marge van de top van de Amerikaanse landen in Panama. Het was voor het eerst in bijna 60 jaar dat een Amerikaanse en Cubaans staatshoofd met elkaar praatten.

De relaties tussen Cuba en de VS verslechterden in 1959, toen Castro de door de Washington gesteunde dictator Batista van de macht verdreef en een links regime installeerde op het Caraïbische eiland. De VS hebben Cuba sindsdien in een economische wurggreep gehouden via een economische boycot, maar in die blokkade zijn de laatste jaren meer en meer barstjes gekomen.