Opwarming van zeewater bedreigt "fish and chips"

De opwarming van het zeewater als gevolg van de klimaatverandering, vormt een bedreiging voor één van de traditionele Britse gerechten bij uitstek: fish and chips oftewel gepaneerde vis met frietjes. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Exeter.

Het aantal schelvissen, schol of tongschar -vissoorten die vaak gebruikt worden om te paneren- zouden sterk afnemen indien de temperatuur van de Noordzee met 1,8 graden zou stijgen, zoals wordt verwacht binnen vijftig jaar.


De Noordzee is volgens de onderzoekers de voorbije decennia vier keer sneller opgewarmd dan het wereldwijde gemiddelde. Daarop werd onderzocht welke vissoorten het beste bestand zijn tegen deze opwarming. Sommige soorten blijken immers niet in staat om te migreren naar koudere wateren in het noorden, omdat ze daar niet op eenzelfde diepte kunnen leven als in de Noordzee. De onderzoekers verwachten dan ook dat een aantal vissoorten zoals de schelvis of tongschar zullen ingenomen worden door andere soorten die in warmere wateren leven. "We zullen de gastronomie van de zuiderse Europese landen moeten overnemen", luidt het.
 

lees ook