Pentagon: "IS verloor 25 à 30 procent terrein in Irak"

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft sinds zijn opmars in augustus vorig jaar al 25 à 30 procent terrein verloren in Irak. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Tegen IS is een internationale coalitie een gewapende strijd gestart, waaraan ook België deelneemt.
THE ASSOCIATED PRESS2014
Archieffoto

"IS heeft niet langer de macht in handen in 25 tot 30 procent van de bewoonde gebieden in Irak die ze vorig jaar nog controleerde", aldus de woordvoerder van het Pentagon, kolonel Steven Warren.

De zones waar de extremisten de controle hebben verloren, zijn zo'n 13.000 à 17.000 vierkante kilometer groot en liggen vooral in het noorden en het centrum van Irak. De woordvoerder zegt dat IS traag wordt teruggedreven. "Maar het is een lange strijd."

Obama ontmoet Iraakse premier

De internationale coalitie heeft sinds augustus vorig jaar al 3.244 luchtaanvallen uitgevoerd. De meerderheid, 80 procent, gebeurde door Amerikaanse strijdkrachten.

In Syrië blijft IS erg machtig. De beweging verloor terrein in de buurt van Kobani, maar won daarentegen aan invloed in Damascus en Homs.

De Amerikaans president Barack Obama heeft vandaag een ontmoeting met de Iraakse premier Haider al-Abadi, die al meer hulp gevraagd heeft in de strijd tegen IS.