Soulzanger Percy Sledge is overleden

De Amerikaanse soulzanger Percy Sledge, bekend van de wereldhit "When a man loves a woman" en andere soulnummers, is overleden. Hij was 73 jaar.
AP1994

Percy Sledge, afkomstig van de staat Alabama, begon zijn carrière bij de soulgroep Eqsuires Combo. Hij was toen nog aan het werk als verpleger in een ziekenhuis.

In 1966 ging hij solo en brak hij meteen door met "When a man loves a woman", een hartverscheurende soulballade die hij zelf schreef en die wereldwijd een grote hit werd. Voor platenlabel Atlantic Records was het ook een schot in de roos: het was het eerste nummer dat de firma aan een gouden plaat hielp. "Een heilige, heilige hymne", noemde producer Jeremy Wexler het lied ooit.

Nog in de jaren 60 volgden er andere singles als "Love me tender", "Take time to know her" en "My special prayer".

Vanaf de jaren 70 daalde de populariteit van Parcy Sledge in de hitparades, maar met zijn kenmerkende stem en manier van zingen bleef hij volle zalen trekken.

Trouwfeesten en soundtracks

"When a man loves a woman" werd in 1987 opnieuw een hit, dankzij een reclamespot voor een jeansmerk. Het nummer blijft niet alleen een klassieker op trouwfeesten, het behoort ook tot de soundtrack van nogal wat films, zoals "The big chill", "Platoon" en "The crying game". Een film met Meg Ryan en Andy Garcia uit 1994 kreeg zelfs de titel "When a man loves a woman".

In 2005 werd Percy Sledge opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.