Steeds meer negatieve rente voor Belgisch kortlopend schuldpapier

De rente op Belgische schatkistcertificaten gaat steeds dieper onder het nulpunt. Bij een veiling vandaag van schuldpapier op drie en twaalf maanden is 2,755 miljard euro opgehaald aan rentes die nog meer negatief waren, zo meldt het Agentschap van de Schuld.
AP2011

De negatieve rente betekent dat de kopers betalen om geld te lenen/hun geld veilig te stallen bij de schatkist. Wie het geld uitleent aan België, krijgt bij afloop minder terug dan het uitgeleende bedrag.

Schatkistcertificaten met looptijd van drie maanden werden verpatst aan een negatieve rente van -0,23 procent, goed voor een bedrag van 1,245 miljard euro. Eind maart werd bij een gelijkaardige veiling een rente van -0,184 procent bereikt.

Het schuldpapier over twaalf maanden leverde 1,51 miljard euro op aan -0,21 procent. Op 10 maart was dit bij een gelijkaardige verkoop nog -0,153 procent.

Voor beide veilingen oversteeg de vraag nog ruimer het aanbod.