Taxi-app Uber biedt ook ritten aan vanop Zaventem

Uber biedt ook ritten aan vanop de luchthaven van Zaventem, terwijl alleen officiële taxi's dat eigenlijk mogen. Dat blijkt uit een e-mail die de online taxidienst heeft gestuurd naar al zijn chauffeurs en die uitgelekt is. Zowel de socialistische vakbond ABVV als de nationale taxivereniging GTL rekenen erop dat de overheid zal ingrijpen.

"Het was te vrezen dat Uber ook ritten vanop Zaventem zou aanbieden, maar dat neemt niet weg dat het illegaal is", zegt Pierre Steenberghen, secretaris-generaal van de Nationale Groepering van ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur (GTL). "Wij verwachten dat de Vlaamse overheid ingrijpt en dat er controles zullen worden uitgevoerd op de dienst in Zaventem, zoals dat in Brussel al gebeurt. Daarnaast vragen we ook dat de federale staatssecretaris van Fraudebestrijding optreedt tegen Uber."

Sandra Langenus van de Belgische Transportbond van het ABVV deelt die mening. "Dat is illegale tewerkstelling en wij vechten dat natuurlijk aan. Wij willen dat Uber verboden wordt op het hele grondgebied." Als Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) geen actie onderneemt tegen Uber, waarschuwt zij voor eventuele acties. "Maar wij willen minister Weyts eerst een kans geven. Wij vragen hem nu om zijn verantwoordelijkheid te nemen", zegt ze.

Een woordvoerder van Uber wijst erop dat er "wordt gewerkt aan een legaal kader" en geeft aan dat de dienst ritten zal blijven aanbieden in Brussel en zijn omgeving. Minister Weyts reageert niet.