Ten minste tien doden bij aanslag in Mogadishu

Bij een aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn ten minste tien dodelijke slachtoffers gevallen. Dat heeft de Somalische overheid bevestigd. Eerst ontplofte een bomauto voor de deur van het ministerie van Hoger Onderwijs, waarop gewapende mannen het gebouw probeerden binnen te dringen. De aanslag is opgeëist door de terreurgroep Al Shabaab.

De tien dodelijke slachtoffers zijn acht burgers en twee soldaten. Bij de schietpartij die volgde op de aanslag zijn ook zeven aanvallers doodgeschoten.

De fundamentalistische rebellen van Al Shabaab proberen al jaren de Somalische regering omver te werpen. Die regering geniet de steun van het Westen. In 2011 werd Al Shabaab verdreven uit Mogadishu, met de hulp van troepen van de Afrikaanse Unie. Sindsdien voert de groep geregeld terroristische aanvallen uit, niet alleen in Somalië zelf, maar onder meer ook in buurland Kenia.

Begin deze maand sloeg de terreurgroep nog toe in de universiteit van de Keniaanse stad Garissa. 147 studenten verloren toen het leven.