Tepco geeft beelden van binnenkant kernreactor Fukushima vrij

Tepco, de uitbater van de kerncentrale in de Japanse plaats Fukushima, die op 11 maart 2011 door een tsunami werd vernield, heeft voor het eerst beelden van de binnenzijde van reactor 1 verspreid. In dit primaire centrum van de reactor heerst een fenomenale radioactiviteit.

De foto's en de video die openbaar werden gemaakt zijn voor buitenstaanders moeilijk interpreteerbaar. De beelden werden naar verluidt vrijdag gemaakt door een robot in de reactor, één van de zes van het complex Fukushima Daiichi dat in maart 2011 werd vernield.

De robot heeft kostbare data verzameld voor hij zijn inspectie onderbrak en niet meer antwoordde op de instructies. Tokyo Electric Power (Tepco) besliste in de nacht van zondag op maandag dan de opdracht stop te zetten.

Naast de gemaakte beelden, kon de robot de radioactiviteit in de kern van de afgesloten reactor meten. Op de getoonde beelden schommelen die van zowat 6 sievert per uur tot bijna 25 sievert per uur, maar overstijgen ze op de door Tepco als cruciaal beschouwde punten de 10 sievert per uur niet. Dat blijven in alle gevallen dodelijke doses in minder dan een uur voor de mens. "Een camera kan gedurende zowat tweederde van een dag een dergelijke straling weerstaan", preciseerde Tepco.

De temperatuur binnenin de reactor bedraagt zowat 20 graden Celsius.

Vier jaar na de ramp, beelden vanuit kernreactor Fukushima