Thrombogenics en VIB richten nieuw oncologisch bedrijf op

Biofarmabedrijf Thrombogenics en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) starten een nieuw oncologisch bedrijf op. Oncurious zal zich richten op de ontwikkeling van een antilichaam voor de behandeling van pediatrische hersentumoren. Thrombogenics verwerft een meerderheidsaandeel van ruim 90 procent van het nieuwe bedrijf.

Oncurious zal aanvankelijk zowat een tiental medewerkers tellen. De eerste patiënt is ingepland tegen het eind van dit jaar. De planning is momenteel volop aan de gang.

Het nieuwe bedrijf richt zich op de behandeling met het antilichaam TB-403 (Anti-PIGF) van zeer zeldzame pediatrische hersentumoren. "Het gaat op jaarbasis om naar schatting een vijfhonderdtal patiëntjes in Europa", zegt Johan Cardoen, managing director van het VIB. "Het zijn patiëntjes die meestal reeds chemotherapie ondergaan hebben en voor wie nog slechts beperkte middelen voorhanden zijn. De medische nood is heel hoog voor deze kanker."

TB-403 kon ontwikkeld worden na onderzoek door het team van professor Peter Carmeliet van VIB/KU Leuven. Behandelingen van medulloblastoom met het antilichaam hebben gunstige effecten getoond op de groei van de tumor en voor de overleving. Het antilichaam kan mogelijk ook gebruikt worden voor andere pediatrische kankers, waaronder neuroblastoom.