VN legt wapenembargo op aan de Houthi's in Jemen

De Veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen die wapenleveringen aan de sjiitische Houthi's en de aanhangers van ex-president Ali Abdullah Saleh in Jemen verbiedt. De resolutie was ingediend door Jordanië en de Golfstaten.

De resolutie werd goedgekeurd met 14 stemmen voor; enkel Rusland onthield zich. Het wordt voortaan verboden om wapen te leveren aan de toplui van de sjiitische Houthi-militie en aan hun bondgenoten, de voormalige president Ali Abdullah Saleh en zijn zoon. 

Ook roept de VN-raad de Houthi's op om alle veroverd terrein op te geven en over te dragen aan de Jemenitische regering. Er wordt ook opgeroepen tot een staakt-het-vuren, maar de Saudische luchtaanvallen worden niet veroordeeld.

De resolutie was ingediend door Jordanië en kreeg naast die van de Golfstaten ook de steun van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Rusland onthield zich omdat de strijdende partijen "niet opgeroepen worden om meteen de gevechten te staken en omdat er toch al zo veel wapens in Jemen zijn". 

De VN-raad wil ook dat de strijdende partijen maatregelen treffen om de evacuatie van buitenlanders te vergemakkelijken en humanitaire hulpverlening mogelijk te maken.

Gevechten gaan door

Of het embargo veel zal uithalen, is niet duidelijk. Volgens tal van bronnen zou Iran wapens leveren aan de Houthi's in Jemen, maar echte bewijzen daarvan zijn er nog niet. Wel is het duidelijk dat de uitrusting van de Houthi's de voorbije maanden verbeterd is.

De Houthi's en de aanhangers van Saleh proberen intussen nog altijd de havenstad Aden in te nemen, maar stuiten daarbij op aanhangers van de Hirak, de beweging van zuidelijke autonomisten. Officieel is Aden nog altijd de zetel van de regering van president Abd Rabbuh Mansur Hadi, maar die is naar Saudi-Arabië gevlucht. De Hirak-beweging strijdt niet echt meer voor Hadi, maar wel voor het behoud van de eigen stad Aden en het omliggende gebied.

Saudi-Arabië voert intussen nog altijd luchtaanvallen uit op de Houthi's, maar tot dusver lijken die niet van plan om toe te geven. Het is ook neit duidelijk of Saudische marineschepen Iraanse schepen zouden tegenhouden op weg naar Jemen. Als dat gebeurt, kan dat op zee tot nieuwe incidenten leiden.