VS-drone doodt geestelijke leider van Al Qaeda in Jemen

Bij een aanval met een onbemand Amerikaanse vliegtuig in Jemen zou de geestelijke leider van de terreurgroep AQAP, een filiaal van Al Qaeda, gedood zijn. Sjeik Ibrahim al-Rubaysh stond op de lijst van meest gezochte terroristen door de VS.

Het is AQAP zelf (Al Qaeda in the Arabian Pensinula) die de dood van zijn "mufti" of hoogste geestelijke leider heeft aangekondigd. De Verenigde Staten hebben nog niet gereageerd. Wellicht wil Washington eerst onderzoeken of de sjeik wel degelijk gedood is vooraleer te reageren.

Ibrahim al-Rubaysh was één van de meest gezochte terroristen, niet enkel in de Verenigde Staten, maar ook in zijn thuisland Saudi-Arabië. Hij werd in 2001 door de VS-troepen opgepakt in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan en zat vijf jaar lang opgesloten in de speciale terreurgevangenis op de Amerikaanse militaire basis Guantanamo in Cuba.

In 2006 werd hij overgedragen aan Saudi-Arabië dat hem in een "programma voor rehabilitering" onderbracht. Eind dat jaar is hij echter ontsnapt en nadien dook hij op in buurland Jemen, waar hij uitgroeide tot de hoogste geestelijke leider van AQAP, één van de meest gevaarlijke filialen van het terreurnetwerk Al Qaeda.

Al-Rubaysh viel op door zijn gedichten en preken waarin hij opriep om het Saudische koningshuis omver te werpen en Amerikanen te doden. Zo was hij bijzonder verbolgen over het feit dat gemengd onderwijs in Saudi-Arabië was toegestaan.

Drones ondanks chaos in Jemen

De uitschakeling van al-Rubaysh is een opsteker voor de Amerikanen. Die hebben onlangs hun drone-basis ten noorden van de belegerde Zuid-Jemenitische havenstad Aden moeten opgeven door de burgeroorlog in dat land. De VS voeren die operaties nu uit vanuit een basis in het Oost-Afrikaanse land Djibouti en van op schepen voor de kust van Jemen.

De operaties worden echter bemoeilijkt door de chaos in Jemen en het aantal drone-aanvallen is fors teruggevallen. Toch hebben de Amerikanen de voorbije weken de twee belangrijkste toplui van AQAP kunnen doden. In februari werd Harith ibn Ghazi al-Nadhari gedood, de leider van AQAP.

503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 915833988


Varnish cache server

Meest gelezen