VS herdenkt 150 jaar einde van de Burgeroorlog

In Fort Sumter in de Amerikaanse staat South Carolina is het einde van de Burgeroorlog (1861-1865) herdacht met het hijsen van de Amerikaanse vlag. Het was de aanval van de zuidelijke troepen op dat fort in 1861 dat het begin vormde van de oorlog.

De Amerikaanse werd gehesen door een groep acteurs in uniformen van het leger van de noordelijke Unie. Anderen verkleed als soldaten van de zuidelijke Confederatie keken toe, net zoals tijdens een gelijkaardige ceremonie op 14 april 1865. 

Die ceremonie vond toen plaats in Fort Sumter, waar de oorlog in 1861 begonnen was toen zuidelijke troepen de noordelijke militairen in de vesting tot overgave dwongen.

De oorlog verscheurde de jonge Verenigde Staten toen de zuidelijke staten zich losmaakten en een losse Confederatie vormden. Het noorden weigerde de afscheuring en president Abraham Lincoln werd de bezieler voor de hereniging die er pas na vier jaar bloedbad kwam. Tijdens de oorlog zijn 700.000 mensen gedood en werd een groot deel van het Zuiden verwoest. Het was de bloedigste oorlog voor de VS en die liet een groot trauma na.

President Lincoln zou niet lang van zijn overwinning genieten. Een dag later werd hij in het Ford-theater in Washington doodgeschoten door een zuiderling.

AP2011

Slavernij werd afgeschaft, maar...

Officieel begon het conflict met de verkiezing van de Republikeinse president Abraham Lincoln in 1861 die een tegenstander was van de slavernij, maar in feite waren er al sinds de oprichting van de Verenigde Staten spanningen tussen Noord en Zuid over de constructie van die nieuwe staat.

De Democraten, vooral die in het Zuiden, wilden een losse unie van staten, het noorden en de nieuwe partij van de Republikeinen waren voorstander van een sterker federaal gezag. Bovendien waren beide delen economisch uit elkaar gegroeid met een landelijk "South" dat gedomineerd werd door grote landgoederen en de "North" dat eerder industrieel gericht was. Daarbovenop kwam dan de kwestie van de slavernij en de groeiende tegenstand daartegen in het noorden.

De overwinning van het Noorden leidde tot de afschaffing van de slavernij van zwarten, maar voor gelijke rechten zouden die nog een eeuw moeten wachten. Het zuiden was economisch geruïneerd en zou zich pas in de 20e eeuw herstellen. De Democraten -op een korte onderbreking na- werden voor decennia van de macht verdrongen door de Republikeinen, die voluit inzetten op de industrialisering en de kolonisatie van het Westen.