Word schandalig dom - Geert Hoste

Deze morgen leek het wel volop zomer. En dan heb ik het niet alleen over het weer, maar ook over de bagger aan komkommernieuws in de gerespecteerde media, met berichten over de loterij, een voetbal T-shirt en coureurs die door een gesloten overweg rijden.

T-shirt en overweg

Met stip op één: het lullige T-shirt van ‘Lul Van De Week’ en de krachtdadige beslissing van de schandalig rijke eigenaar van KV Oostende. Op twee: ‘het slagboomincident in Paris-Roubaix’. Een probleem dat mijn vrouw zondag in een handomdraai had opgelost: ‘in de cyclocross bouwen ze wekelijks een brug van stellingen om de renners over te laten rijden. Waarom doen ze dat niet aan de spoorwegovergangen in Paris-Roubaix?’ Voor stellingbouwers is dat een makkie, dat heb geleerd ik uit ‘The sky is the limit’. Bovendien kan je er schandalig rijk mee worden.

De Nationale Loterij

En dan is er de immer hardwerkende Peter Dedecker(N-VA), die zich stoort aan de agressieve reclame van de Nationale Loterij. Slogans zoals ‘Word schandalig rijk’ zijn er volgens hem zwaar over. Het Kamerlid vindt dat de Nationale Loterij ethisch moet omspringen met gokken. Hij heeft een punt, ethisch en gokken passen bij elkaar zoals senaat bij zinvol.

In plaats van de instelling zèlf in vraag te stellen, ergert het Kamerlid zich aan de agressieve reclame voor en over schandalige rijkdom. Hij vindt dat dit overheidsbedrijf beter kan uitpakken met haar goede doelen. Zoals bijvoorbeeld hoeveel de Nationale Loterij per jaar geeft aan het Rode Kruis of aan onder slagbomen door fietsende wielrenners.

Zo wordt het meteen, na de billenaffiche van de E3-prijs, de tweede reclamerel van het jaar. En ook nu wil men het middel aanpakken in plaats van een debat ten gronde te voeren. In de E3-prijs over seksisme en vandaag over gokken. In plaats van de campagne aan te pakken kan men zich bijvoorbeeld afvragen: Moet de overheid gokken toestaan? Is het de taak van de overheid zelf gokken te organiseren? Kan men niet beter een sensibilisering starten tegen het gokken en de kansspelen?

Verkapte geldtransfer!

Misschien is heel dit verhaal gewoon een niet agressieve poging van de N-VA om een nieuwe aanval te lanceren op een federale instelling. De Nationale Loterij is immers een verkapte vorm van geldtransfers van gokkende Vlamingen naar Lotto-winnende Walen.

En dan wil ik wel een gokje wagen over wie deze week het T-shirt ‘Lul Van De Week’ verdient.

(Geert Hoste is komiek.)
 

Meest gelezen