WTO rekent op tragere groei wereldhandel

De wereldwijde handel in goederen groeit dit jaar met 3,3 procent en volgend jaar met 4 procent, minder sterk dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit nieuwe ramingen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).
© Zoonar/Burkhard Kust - www.belgaimage.be

"Wij verwachten dat de handel zijn langzame herstel voortzet", zei topman Roberto Azevêdo. "Maar omdat de economische groei fragiel blijft en geopolitieke spanningen aanhouden, kan die ontwikkeling gemakkelijk worden ondermijnd." De verwachte groei van 4 procent in 2016 ligt onder het jaarlijkse gemiddelde van +5 procent sinds 1990 en onder de gemiddelde +6 procent in de jaren voor de crisis, waarschuwt de WTO.

De cijfers zijn gebaseerd op de ramingen voor economische groei van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die worden later deze week ververst, maar de handelsorganisatie gaat niet uit van grote verschuivingen.

Voorts deelde de WTO een voorlopig resultaat voor 2014 mee. De Wereldhandelsorganisatie berekende de groei van de handel op 2,8 procent, wat minder is dan de 3,1 procent die in september vooropgesteld was. 2014 is zo het derde jaar op rij waarin de groei van de wereldwijde handel onder de drie procent ligt, aldus directeur-generaal Azevêdo. Het is nog maar de tweede keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de groei drie opeenvolgende jaren onder die drempel ligt. De vorige keer was in 1982-1984.