27 gewonden na mislukte landing in Japan

Een Airbus A320 van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines is gisteravond net niet gecrasht op de luchthaven van Hiroshima, in het westen van Japan. Het toestel raakte tijdens de landing een communicatieantenne en kwam naast de landingsbaan tot stilstand. 27 van de 81 inzittenden raakten bij het ongeval gewond.

Het ongeval gebeurde in zeer slechte weersomstandigheden: mist en regen belemmerden het zicht van de piloot. De gezagvoerder, een ervaren piloot met 8.200 vlieguren, naderde de landingsbaan op een te lage hoogte en raakte daardoor waarschijnlijk de 6 meter hoge antenne die 300 meter voor de landingsbaan stond. Op beelden is te zien hoe brokstukken van de antenne verspreid op de grond liggen en ook is schade te zien aan de linkervleugel van het toestel.

Nadat het toestel de antenne had geraakt, kon de piloot het toestel nog aan de grond zetten, maar niet zonder het meters ver te laten slippen. Uiteindelijk maakte het toestel een bocht van 90 graden en kwam de Airbus in het gras naast de landingsbaan terecht.

Paniek

De passagiers vertellen dat er aan boord van vlucht OZ162 paniek uitbrak: "Er was rook en de zuurstofmaskers kwamen naar beneden. Het boordpersoneel maakte een radeloze indruk. Ik dacht dat we allemaal gingen sterven", zei een vrouw gisteravond op de Japanse tv.

De 73 passagiers en 8 bemanningsleden konden via glijbanen geëvacueerd worden. In totaal zouden volgens de Japanse overheid 25 passagiers en 2 bemanningsleden gewond geraakt zijn. Het toestel was opgestegen vanaf de luchthaven van Incheon, bij de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel.