"400 migranten mogelijk verdronken in Middellandse Zee"

Hulpverleners vrezen dat 400 vluchtelingen mogelijk verdronken zijn in de Middellandse Zee. Dat moet blijken uit de verhalen van de overlevenden die in Italië aangekomen zijn.

De Italiaanse kustwacht had maandag 144 mensen gered nadat hun boot gekapseisd was. Volgens de geredde vluchtelingen waren er nog honderden mensen aan boord en die zijn vermoedelijk verdronken. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie zou het verhaal kunnen kloppen gelet op de afmetingen van de boot waarin ze gevonden zijn. De overlevenden zijn vooral jonge mannen. Er zijn voorlopig een 10-tal lichamen geborgen. Verder zijn er nog geen lichamen van slachtoffers gevonden.

Door het warmere weer wagen vluchtelingen weer makkelijker hun kans om per boot naar Europa te komen. Sinds vrijdag zijn er al meer dan 7.000 vluchtelingen gered op de Middellandse Zee.

Frontex, het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie, meldt intussen dat mensensmokkelaars tijdens reddingsacties schoten in de lucht afvuren. Ze proberen zo de reddingsacties te boycotten en het voertuig waarmee ze de vluchtelingen vervoeren, terug te krijgen.

Vorig jaar kwamen 280.000 mensen illegaal de Europese Unie binnen, velen onder hen ontvluchtten de conflicten in Syrië, Eritrea en Somalië. Zo'n 3.400 migranten zouden tijdens hun vlucht op zee omgekomen zijn.