"Enkel nog verdoofd ritueel slachten toelaten"

De Vlaamse dierenartsen eisen in een open brief dat dieren voortaan enkel nog ritueel geslacht mogen worden met verdoving. In veel landen met veel moslims is dat al het geval, dus waarom hier niet, vinden ze.

Vanaf dit jaar is ritueel slachten in de EU enkel toegelaten in erkende slachthuizen. De Vlaamse dierenartsen vinden die maatregel echter niet streng genoeg, omdat slachten zonder verdoving nog altijd mogelijk is. Dat gaat gepaard met pijn en stress.

De dierenartsen merken ook op dat in landen met veel moslims zoals Maleisië, Indonesië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten wel verdoofd geslacht mogen worden. 

Ook in Scandinavië en Zwitserland laten moslims hun offerdieren verdoofd slachten en dus moet dat ook hier het geval kunnen zijn, aldus de dierenartsen.