"Wat Europa zegt over Armenië, gaat ene oor in en andere uit"

De resolutie van het Europees Parlement over de Armeense genocide is volkomen onbelangrijk. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog voor de bespreking in het Parlement begonnen is. "Wat Europa zegt over Armenië, gaat het ene oor in en het andere uit."

Eind volgende week is het precies 100 jaar geleden dat de Armeense genocide begon. Anderhalf miljoen Armeniërs kwamen om het leven door ontbering, ziektes, maar ook door massa-executies. Vanmiddag wordt er in het Europees Parlement over gedebatteerd.

De paus noemde afgelopen weekend de Armeense genocide een van de grootste drama's van de 20e eeuw. Ook die uitspraak schoot in Turkije in het verkeerde keelgat.

Vorig jaar bood Erdogan zijn excuses aan aan de families van de overledenen en noemde hij de gebeurtenissen "onmenselijk". Toch was dit voor Armenië niet voldoende als toenaderingspoging omdat hij het woord genocide niet in de mond nam.