Artsen Zonder Grenzen willen bootvluchtelingen redden

De hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen heeft geen vertrouwen meer in de Europese reddingsoperaties voor vluchtelingen in de Middellandse Zee. De organisatie gaat nu zelf een boot charteren en actief vluchtelingen zoeken.

Of de nieuwe ramp van gisteren er te veel aan was of het gaat om een ouder plan, is niet duidelijk, maar Artsen Zonder Grenzen vindt de huidige maatregelen van de EU in de Middellandse Zee al een tijdje ontoereikend. Dat heeft onze redactie vernomen bij AZG.

Daarom wil de ngo nu zelf een boot charteren om in de Middellandse Zee te gaan rondvaren op plaatsen waar traditioneel veel bootjes met vluchtelingen voorbijkomen en ook vaak vergaan. Gisteren zouden er zo ruim 400 mensen zijn omgekomen tussen Libië en Italië.

Tegelijk gaat Artsen Zonder Grenzen een medisch team meesturen met een ander schip dat deel uitmaakt van een privé-initiatief om vluchtelingen in zee te redden. Die boot is eigendom van de rijke Maltese familitie Camtrambone die de voorbije jaren al 3.000 vluchtelingen uit de Middellandse Zee gered heeft. 

Vorig jaar heeft de EU de patrouilles in de Middellandse Zee overgenomen van de Italiaanse marine, maar de resultaten zijn er niet naar. Sindsdien is het aantal slachtoffers onder de vluchtelingen fors gestegen. In 2013 waren er dat nog 700, maar vorig jaar is dat aantal gestegen tot 3.500. In de periode tussen januari en april vorig jaar zijn er 96 mensen omgekomen in de Middellandse Zee, dit jaar is dat aantal opgelopen tot meer dan 900. Tien keer meer dus.