Benoemt Iran zijn eerste vrouwelijke ambassadeur sinds 1979?

De Iraanse regering is van plan om een vrouw te benoemden tot ambassadeur. Dat zou dan voor het eerst gebeuren sinds de Islamitische Revolutie, in 1979. Verschillende Iraanse media melden dat diplomate Marzieh Afkham ambassadrice wordt in Azië, al wil Afkham dat nieuws voorlopig niet bevestigen.
Xinhua News Agency / eyevine. All Rights Reserved.

Afkham antwoordde op de vraag naar haar benoeming dat ze niet reageert op roddels. "De benoemingen binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn in een bepaald stadium gevorderd, nadat de nodige procedures gevolgd zijn", zo liet ze weten aan het officiële Iraanse persbureau Irna.

Marzieh Afkham werkt al ruim 30 jaar als diplomate voor het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In augustus 2013 werd ze aangesteld als woordvoerder. Dat ze die functie als vrouw kreeg toegewezen, was een primeur in de islamitische republiek. Volgens het persagentschap Irna zou Afkham als ambassadeur worden uitgestuurd naar Azië, al is het nog niet geweten naar welk land.

Als Afkham benoemd wordt, wordt ze pas de tweede vrouwelijke ambassadeur in de Iraanse geschiedenis. Mehrangiz Dolatshahi was van 1976 tot aan de revolutie in 1979 al ambassadeur in Denemarken.

Rouhani's emancipatiebeleid

President Hassan Rouhani benoemde eerder al twee vrouwen tot vicepresident. Hij voert een actieve politiek rond gendergelijkheid en "de emancipatie en verheffing van de Iraanse vrouw". Met die aanpak oogst hij veel kritiek bij conservatieve parlementsleden, die hun twijfels hebben over de benoeming van vrouwen in bepaalde functies.

In Iran zijn er nog steeds verschillende wetten die vrouwen benadelen. Ze hebben bijvoorbeeld de toestemming van hun echtgenoot of vader nodig om naar het buitenland te kunnen reizen. Vrouwen kunnen intussen wel verkozen worden als parlementslid, of benoemd worden als minister, maar een functie als rechter zit er niet in. Bovendien is het al van 1979 geleden dat er nog een vrouw meedong naar het presidentschap.