Bergers halen zilverschat uit Atlantische Oceaan boven

Een Brits team van bergers is er in geslaagd om voor 47 miljoen euro zilveren munten boven te halen uit een scheepswrak. Het zou gaan om de diepste bergingsoperatie ooit in de oceaan.

Het Britse schip "City of Cairo" was in november 1942 met 100 ton zilveren munten onderweg vanuit Brits-India naar Groot-Brittannië. De lading was bedoeld om de Britse inspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog mee te helpen financieren.

In het zuiden van de Atlantische Oceaan, op 772 kilometer van het eiland Sint-Helena, werd het schip echter getorpedeerd door een Duitse U-Boot. Slechts zes van de 311 opvarenden kwamen om bij de aanval, maar in totaal zouden 104 van hen sterven vooraleer de reddingsboten werden opgepikt door andere Britse schepen.

Pas in 2011 werd het scheepswrak gevonden door de Britse expert John Kingsford. Dat werd toen geheim gehouden en tot 2013 werd een groot deel van de lading zilveren munten geborgen op de oceaanbodem. De lading is nu verdeeld tussen de Britse regering en de bergingsmaatschappij.

Pas nu werd de informatie over de zilverschot vrijgegeven. De precieze locatie van het scheepswrak is nog altijd niet vrijgegeven om plunderaars op afstand te houden.