Charb wijst verwijt van islamofobie af in postuum boek

Het Franse blad L'Obs, het vroegere Le Nouvel Observateur, publiceert morgen een voorpublicatie van een boek van Charb, de chef van het satirische magazine Charlie Hebdo. Hij had het boek net af toen hij werd vermoord. Het rekent o.a. af met "het paternalistische gedrag tegenover moslims".

In het boek, waaruit L'Obs nu al fragmenten citeert op zijn website, wijst Charb het verwijt van islamofobie van de hand. Hij trekt hard van leer tegen de berichtgeving over de spotprenten van de profeet Mohammed in Charlie Hebdo.

Charb wijst erop dat die tekeningen niet gekeerd waren tegen alle moslims. Als voorbeeld geeft hij de bekende karikatuur, waarop de profeet Mohammed met een bom op het hoofd wordt afgebeeld. Critici beschouwden die als een belediging van alle moslims. "Een andere interpretatie was mogelijk, maar die interesseerde de media minder", schrijft Charb.

Zijn critici verwijt hij een "verfoeilijk paternalisme van de blanke, linkse intellectuele middenklasse". Volgens Charb behandelde Charlie Hebdo de islam als alle andere godsdiensten. "Als men zegt dat men met alles kan lachen, behalve met bepaalde aspecten van de islam, omdat moslims veel lichtgeraakter zouden zijn dan de rest van de bevolking, wat is dat anders dan discriminatie?"

"Islamofobie is geen misdrijf"

Niet de (angst voor de) islam is het ware maatschappelijke probleem, zegt Charb. "Als alle moslims van Frankrijk zich zouden bekeren tot het katholicisme, of elke godsdienst zouden afwijzen, dan zou dat niets veranderen aan het discours van racisten. Die vreemdelingen of die Fransen van vreemde origine zouden altijd met de vinger gewezen worden als verantwoordelijken voor alle kwaad."

Islamofobie is overigens geen misdrijf, schrijft Charb ook nog. "Bang zijn voor de islam is zonder twijfel idioot, absurd, en nog veel andere dingen, maar het is geen misdrijf. Het probleem is niet de koran en evenmin de bijbel. Dat zijn slaapverwekkende, onsamenhangende en slecht geschreven romans. Het probleem zijn de geloofsgetrouwen die die boeken lezen zoals de gebruiksaanwijzing van een Ikea-kast."

Wanneer het boek van Charb gepubliceerd wordt, is nog niet bekend.