ECB behoudt lage rente en QE-project

De Europese Centrale Bank (ECB) laat de belangrijkste rentevoet op het historische laagtepunt van 0,05%. Dat was ook verwacht. ECB-voorzitter Mario Draghi wil blijven doorgaan met het inkoopprogramma tot de inflatie weer aantrekt. Ook de depositorente blijft status quo op 0,2%.

Sinds september staat de zogenaamde herfinancieringsrente (de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB) op 0,05 procent, voorheen was dat 0,15 procent.

Ook de depositorente blijft ongewijzigd, op -0,2 procent. Die negatieve rente betekent dat de banken moeten betalen als ze overtollig geld bij de ECB laten staan: ze krijgen minder terug dan wat ze gestort hadden.

De beslissingen waren verwacht. Later op de dag lichtte ECB-voorzitter Mario Draghi (foto) die nog wel toe op een persconferentie. Draghi kondigde aan dat het geplande programma voor stimulansaankopen van obligaties zoals gepland zal blijven doorgaan tot september 2016 en tot de inflatie duurzaam gecorrigeerd is. Die bedraagt nu min 0,1%, terwijl de ECB een inflatie van iets onder de 2% gezond acht voor de economie.

In de media was gespeculeerd over een mogelijk vroeger stoppen van het inkoopprogramma of "quantitative easing" (QE) dat begin maart is gestart. Met dat programma kopen de ECB en de centrale banken van de eurozone obligaties van overheden en bedrijven om om geld in de economie te pompen. Gehoopt wordt dat de economie dan aantrekt en de inflatie ook. De laatste tijd zijn er tekenen dat het wat beter zou gaan met de Europese economie. In totaal zou 1.100 miljard euro in de eurozone worden gepompt. 

Draghi belaagd tijdens persconferentie

Tijdens de traditionele persconferentie in Frankfurt, naar aanleiding van het rentebesluit van de ECB, heeft een jonge vrouw ECB-voorzitter Draghi belaagd. Ze klom op de tafel waarachter hij de pers toesprak, en gooide papieren naar zijn hoofd. Ze riep dat de ECB "een dictatuur" is. De jonge Duitse vrouw kon snel worden afgevoerd, waarna de persconferentie werd hervat. De vrouw zou lid zijn van de protestorganisatie Femen.