Frankrijk houdt vast aan homoseksuele ambassadeur voor Vaticaan

De Franse regering staat nog steeds achter haar keuze van Laurent Stefanini, die openlijk homoseksueel is, als ambassadeur voor het Vaticaan. Dat heeft een woordvoerder laten weten na de ministerraad. De Heilige Stoel zelf weigert elke commentaar.

Frankrijk en het Vaticaan lijken steeds hardnekkiger in een potje diplomatiek armworstelen verwikkeld over de nominatie van Stefanini. Begin januari droegen onze zuiderburen de man voor als ambassadeur voor het Vaticaan, maar ruim drie maanden later heeft Rome zijn kandidatuur nog steeds niet aanvaard.

Volgens Italiaanse en Franse media komt dit door de geaardheid van Stefanini. De man is openlijk homoseksueel. Hoewel hij een uitstekende staat van dienst heeft als diplomaat en in het verleden al jarenlang de nummer twee was van de Franse ambassade in het Vaticaan, zou een "roze" ambassadeur de Heilige Stoel een doorn in het oog zijn.

"De onderhandelingen lopen"

Frankrijk is evenwel niet van plan een andere kandidaat aan te duiden, zo verklaarde een woordvoerder van de regering na de ministerraad vandaag. "Frankrijk heeft gekozen voor een ambassadeur voor het Vaticaan", zei Stéphane Le Foll. "De keuze is op meneer Stefanini gevallen en dat blijft het voorstel van Frankrijk."

"De onderhandelingen lopen", ging hij verder. "Elke ambassadeur die wij benoemen moet ter plekke worden aanvaard. Wij wachten op een antwoord van het Vaticaan. Maar de houding van Frankrijk verandert niet."

"Geen commentaar"

Het Vaticaan weigert nog steeds op de kwestie te reageren. "Dit is geen zaak voor de persdienst van de Heilige Stoel", zei woordvoerder Federico Lombardi. "Ik heb hierover geen commentaar te geven. Dit is een zaak die strikt tot de relatie tussen twee staten behoort."