Franse piloot Roland Garros neergeschoten

Op 18 april is de bekende Franse piloot Roland Garros met zijn vliegtuig moeten landen in het bezette deel van België, nabij Harelbeke. Hij werd krijgsgevangen gemaakt, en de Duitsers hebben zijn vliegtuig in handen gekregen.

Roland Garros is onder meer bekend omdat hij als eerste de Middellandse Zee heeft overgevlogen. De voorbije weken slaagde hij erin drie Duitse vliegtuigen neer te schieten met een geheel nieuw toestel: het eerste echte gevechtsvliegtuig.

Vlak voor de piloot is een machinegeweer gemonteerd, dat door de draaiende propeller kan schieten. Dit maakt het mogelijk vijandelijke doelen te beschieten door gewoon in hun richting te vliegen en op een knop te drukken.

De Franse vliegenier werd na een aanval op een Duitse trein in Lendelede beschoten door de Duitse luchtafweer. Zijn brandstoftoevoer haperde en hij moest een noodlanding maken nabij de Muizelmolen in Hulste bij Harelbeke.

Garros probeerde nog zijn vliegtuig in brand te steken, om te beletten dat de uitvinding zou worden ontdekt, maar de Duitsers waren snel ter plaatse en de machine viel hen vrij intact in handen. Ze kunnen het revolutionaire systeem nu bestuderen en imiteren. Garros zelf had zich verstopt, maar werd verklikt en opgepakt.

Tekening uit 1915 van een Duits vliegtuig tijdens een luchtgevecht

Verovering van "Hill 60"

Er wordt al dagenlang zwaar gevochten rond een heuvel nabij Zillebeke, ten zuidwesten van Ieper.

De Britse genie had de heuvel, die sinds december in Duitse handen was, ondermijnd met vijf zware springladingen. In de vroege ochtend van 17 april ontploften die, waarna de Britten “Hill 60” – zoals dit op de Britse kaarten wordt genoemd – met succes bestormden. Ze verloren daarbij slechts zeven man en namen twintig Duitsers gevangen.

De volgende ochtend volgde een zware Duitse tegenaanval. Tegen de avond hadden de Duitsers de heuvel weer in handen, maar de Britten bleven de hele nacht door vechten tot ze de Duitsers verdreven hadden.

Sindsdien blijven de Duitsers zware beschietingen op “Hill 60” afwisselen met stormlopen van de infanterie. Door de vele bomkraters en granaattrechters is de 200 m lange heuvel een maanlandschap geworden.

Hill 60 op het ogenblik dat de Britten hun mijnen tot ontploffing brengen

Fietsen in België verboden

In heel België is het vanaf 21 april verboden om zich nog met de fiets te verplaatsen. Dat heeft gouverneur-generaal von Bissing beslist, nadat de Duitse bezetter heeft vastgesteld dat er van fietsen misbruik wordt gemaakt om zich te begeven naar plaatsen waar burgers niet mogen komen zonder toelating.

Fietsen mogen alleen nog worden gebruikt voor verkeer tussen woonst en werk en mits het bezit van een bijzondere pas… waarvoor betaald moet worden.

Duitse feldgendarmes in het Waasland (Collectie K.O.K. Land van Waas)

Armeniërs in opstand

In de stad Van, in het oosten van Klein-Azië, zijn de Armeniërs in opstand gekomen tegen de Ottomaanse overheid.

De voorbije dagen zijn er tekenen van toenemende agressie tegen de Armeniërs in Turkije. Er is sprake van arrestaties, deportaties en moordpartijen. Armeense soldaten in het Turkse leger zouden zijn ontwapend en gedwongen zware arbeid te verrichten.

Van ligt niet ver van de Perzische grens. De Russische legers naderen vanuit de Kaukasus. De Ottomaanse autoriteiten wantrouwen al lang de christelijke Armeniërs, die ze als bondgenoten van de Russen beschouwen.

De Armeense verdedigers van Van

Neutraal Nederland verontwaardigd

In neutraal Nederland wordt zeer verontwaardigd gereageerd op het torpederen van het vrachtschip Katwijk door de Duitse duikboot UB-10, zes mijl van het lichtschip Noordhinder. De Katwijk was met graan op de terugweg van de Verenigde Staten.

Het schip is zonder enige waarschuwing getorpedeerd en alleen door de koelbloedigheid van de kapitein kon de bemanning zich redden. De Nederlandse pers benadrukt dat er geen twijfel kon bestaan over de nationaliteit van het schip.

Het incident wakkert de anti-Duitse gevoelens bij onze Noorderburen aan.

lees ook