Geen terugbetaling voor preventief gebruik duur geneesmiddel Soliris

Er komt geen terugbetaling voor het preventieve gebruik van het dure geneesmiddel Soliris. Producent Alexion had tot middernacht de tijd om een bijzondere procedure aan te vragen waarbij een terugbetaling wel kon, op voorwaarde dat de firma bijkomende onderzoeken doet en bewijst dat het middel werkt. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) had de firma gevraagd die procedure te volgen, maar Alexion heeft daar niet op gereageerd, zegt haar kabinet.

Soliris is een middel dat gebruikt wordt voor de zeldzame nierziekte aHUS. Enkele weken geleden zei de Commissie voor de Tegemoetkoming van Geneesmiddelen (CGT) dat preventief gebruik van het middel voor en na een niertransplantatie niet in aanmerking komt voor terugbetaling, omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat het geneesmiddel dan werkt.

Minister De Block wees toen wel op een mogelijkheid in de regelgeving. Het bedrijf kreeg twee weken de tijd om een bijzondere procedure aan te vragen. Als het bedrijf overgaat tot een prijsverlaging, verder onderzoek voert en bewijzen aanvoert over de werkzaamheid, kan er een voorwaardelijke terugbetaling komen. Die overeenkomst moet wel binnen de drie jaar geëvalueerd worden.

Alexion is niet op de vraag van minister De Block ingegaan, klinkt het nu op het kabinet.

Twee jaar geleden sloten Alexion en De Blocks voorganger Laurette Onkelinx (PS) een contract over de terugbetaling. De Block wil echter niet weten van "contracten op maat van één firma".