Hatsjie! Lastige dagen voor mensen met berkenpollenallergie

De komende dagen worden lastig voor wie allergisch is voor berkenstuifmeel. De zogenoemde kritische drempel voor berkenstuifmeel is vorige week twee keer overschreden en met het goede weer zal dat waarschijnlijk de komende dagen nog gebeuren.

Wie een allergie heeft voor berkenstuifmeel, heeft dit jaar even uitstel van niezen gekregen, maar sinds vorige week zien ze de niesbui hangen en zijn de rode ogen, verstopte neus en jeuk terug van een lange winter weggeweest.

Normaal gezien begint het berkenpollenseizoen al eind maart, maar het is opgeschoven omdat de lente dit jaar maar traag op gang is gekomen. “Daardoor heeft het berkenstuifmeel zich pas laat ontwikkeld”, legt Dirk Stubbe van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid uit.

Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens schattingen is 15 tot 20 procent van de Belgen allergisch voor berkenstuifmeel. Sinds vorige week kunnen zij last ondervinden, want de drempel van 80 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht is al twee keer overschreden: op 10 en 11 april werden er respectievelijk 102 en 268 korrels per kubieke meter gemeten. En het ziet er niet goed uit, want de stijgende trend zet zich voort: gisteren werden er ruim 300 stuifmeelkorrels gemeten en door het goede weer zal de concentratie hoog blijven.

Remedies

Intussen blijft het behelpen voor mensen met een allergie. Het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid adviseert om zich voor het slapen te douchen en z’n haren te wassen. Op die manier wordt het pollen alvast van het lichaam gespoeld.

Om het contact met de ogen te vermijden, wordt aangeraden om een zonnebril te dragen. En de was hang je best niet buiten te drogen, want dan vangt hij pollen op.

En wie de files kan ontwijken, kan ook naar de kust gaan, want daar is de hoeveelheid pollen beduidend minder dan in het binnenland.

Wie in de gaten wil houden hoeveel berkenpollen er in de lucht zit, kan surfen naar airallergy.be.