Honderden stoffelijke overschotten Pearl Harbor krijgen eindelijk een naam

De anonieme stoffelijke overschotten van honderden Amerikaanse soldaten die stierven bij de aanval op Pearl Harbor tijdens WO II worden binnenkort opgegraven in een poging ze alsnog te identificeren. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in Hawaï vond plaats op 7 december 1941. Totaal onverwacht bestookten tientallen Japanse vliegtuigen toen de vele Amerikaanse schepen die in de haven lagen aangemeerd. 2.403 mensen lieten het leven. De aanval vormde het officiële startsein voor de deelname van de VS aan WO II.

Eén van de Amerikaanse schepen die destijds tot zinken werd gebracht, was de USS Oklahoma. 429 matrozen en mariniers verdwenen samen met het schip onder de golven. In de jaren die volgden, konden de lichamen van 35 opvarenden worden geïdentificeerd. Bij bergingsoperaties in 1942 en 1944 werden de overige stoffelijke overschotten uit het scheepswrak gehaald en in anonieme graven in Hawaï begraven.

National Memorial Cemetery of the Pacific

In 1947 werden de lichamen opnieuw opgegraven. Het verzoek om ze aan de hand van tandgegevens te identificeren, werd toen afgewezen. Uiteindelijk belandden alle niet-geïdentificeerde stoffelijke overschotten van de bemanningsleden van de USS Oklahoma in 1950 samen in verschillende kisten op het National Memorial Cemetery of the Pacific in Hawaï.

65 jaar later en 74 jaar na de aanval op Pearl Harbor, wil het Amerikaanse ministerie van Defensie nu 61 van deze kisten opgraven. Op basis van moderne forensische onderzoekmethodes zoals DNA-analyses hoopt het ministerie tot 388 overleden mariniers en matrozen te identificeren en vervolgens met de nodige militaire eer te begraven.

In 2003 heeft het ministerie van Defensie al eens zo'n kist opgegraven. Dankzij historisch bewijsmateriaal aangeleverd door een overlevende van de aanval op Pearl Harbor konden toen vijf militairen worden geïdentificeerd.

Meest gelezen