Kleine helikopter kan ongemerkt landen aan het Capitool

In Washington is een man gearresteerd die erin is geslaagd om een kleine, gestuurde helikopter te laten landen op een grasveld aan het Amerikaanse parlementsgebouw, het Capitool. Het gaat om een zogenoemde "gyrohelikopter". De piloot van het toestel werd meteen opgepakt en verhoord.

Volgens het hoofd van House Homeland Security slaagde de piloot er in zijn eentje in om te landen aan het Capitool, hoewel daar een vliegverbod geldt. "Als de helikopter dichter bij het balkon voor sprekers was geland, dan had de politie het toestel neergehaald, maar dat is niet gebeurd. De helikopter landde vooraan in het gras", aldus Michael McCaul.

Waarom de man zijn helikopter het Capitool binnenloodste, is niet duidelijk. Ook de identiteit van de man is nog onbekend. De man is opgepakt en wordt verhoord. Er is een onderzoek geopend. De buurt is voorlopig afgesloten.

Volgens de krant Tampa Bay Times is de piloot van het toestel een 61-jarige postbode die wilde protesteren tegen de "corrupte financiering van verkiezingscampagnes". Op zijn website lijkt de man de verantwoordelijkheid voor deze stunt op te eisen. In de helikopter, dat het logo van de Amerikaanse postdienst US-Postal Service draagt, staken meer dan 500 protestbrieven, gericht aan alle leden van het Congres.

De landing van de helikopter bij het parlementsgebouw bracht het een en ander teweeg. De geleide bezoeken aan het Capitool werden meteen tijdelijk stilgelegd. De hulpdiensten kwamen ter plaatse. De helikopter werd doorzocht op de aanwezigheid van springstoffen.